Βοήθεια > Επεξηγήσεις Ορολογίας

Επεξηγήσεις ορολογίας

 
Blackout : συσκότισης
Υφασμα που δεν επιτρέπει την διέλευση του φωτός. Κατασκευάζεται
είτε προσθέτοντας δύο-τρία επικαλυπτικά «στρώματα» στην πίσω όψη του υφάσματος,ή με πολύ πυκνή ύφανση στην πίσω όψη του υφάσματος(αυτή
είναι και η πιο σωστή –και ακριβή-ποιότητα).
 
Chenille :
Φανταχτερό νήμα που παράγεται με την ύφανση ενός υφάσματος και μιας
λωρίδας κομμένης στην κατεύθυνση του στιμονιού, έτσι ώστε κάθε λουρίδα διαμορφώνει το νήμα, το οποίο έχει μια βελούδινη εμφάνιση,σαν κάμπια.
 
Damask :
Υφασμα με σχέδιο , αρχικά ένα ενιαίο χρώμα, όπου το σχέδιο και η βάση είναι στις αντιπαραβαλλόμενες υφάνσεις, συνήθως στιμόνι satinκαι υφάδι sateen. Παραδοσιακά χρησιμοποιημένο για ακριβά τραπεζομάντηλα , τώρα πιά χρησιμοποιείται σε πολλά επίκαιρα υφάσματα , και πολλές φορές με την  χρησιμοποίηση περισσότερων του ενός χρωμάτων.
 
Devore print :
Τύπωμα, όπου ένα ύφασμα που περιέχει δύο ή περισσότερους διαφορετικούς τύπους ινών είναι τυπωμένο με μια ουσία που καταστρέφει μια ή περισσότερες από τις ίνες.Αυτό οδηγεί σε ένα σχέδιο όπου τα τυπωμένα μέρη του υφάσματος
είναι “ανοικτότερα” ή πιο διάφανα. Επίσης γνωστό ως “BurnOut”.
 
Doupion (dupion) : ζωικό μετάξι
Μετάξι-αναπαραγωγής που σημαίνει το διπλό κουκούλι.Xρησιμοποιείται
για να περιγράψει το ακατέργαστο τραχύ μετάξι που υφαίνεται από διπλά κουκούλια.
 
Flame retardant : Βραδύκαυστο
Περιγράφει ένα κλωστοϋφαντουργικό προϊόν με φινίρισμα μιας χημικής ουσίας , με την οποία η φλόγα της καύσης επιβραδύνεται, σβήνει  ή αποτρέπεται. Μερικές φορές η βραδυκαυστότητα  επιτυγχάνεται από την τροποποίηση της ίνας κατά τη διάρκεια της κατασκευής ινών.
Επίσης γνωστό ως “flameresistant”.
 
Flock print : φλόκ
Τυπώμα  όπου οι περιοχές του υφάσματος είναι πρώτα τυπωμένες με μια συγκολλητική ρητίνη, και έπειτα πολύ κοντές ίνες, γνωστές ως «φλόκ», εφαρμόζονται με ψεκασμό ή διασπορά. Το φλόκ εμμένει στην τυπωμένη κόλλα και, όταν ξεραθει, το πλεόνασμα του φλόκ απομακρύνεται. Αυτό δίνει μία βελούδινη επιφάνεια, η οποία μπορεί να ενισχυθεί με τη χρησιμοποίηση μιας ηλεκτροστατικής φόρτισης που υποχρεώνει το φλόκ να σταθεί ορθό, σε σχέση με  την επιφάνεια υφάσματος. Η κόλλα μπορεί να καταστήσει το ύφασμα δύσκαμπτο όπου τυπώνεται.
 
Piece dyed :
Περιγράφει το ύφασμα που έχει βαφτεί στο στάδιο της επεξεργασίας του
υφάσματος.
 
Water repellent :
(απωθητική ουσία ύδατος): περιγράφει ένα ύφασμα που αντιστέκεται στην υγρανση της επιφάνειας του, στην διείσδυση ύδατος και την απορρόφηση ύδατος, αλλά επιτρέπει τη διέλευση του αέρα και του υδρατμού.
 
Waterproof:
Στεγανοποιήμένο : περιγράφει το φινίρισμα ένος ύφασματος όπου υπάρχει απόλυτη αντίσταση στη διείσδυση του υδατος, π.χ. βαμβάκι επικαλυμμένο
με PVC, ή ύφασμα. επενδεδυμένο με καουτσούκ.
 
Yarn dyed:
Περιγράφει το ύφασμα όπου τα νήματα έχουν βαφτεί πριν από την κατασκευή τού υφάσματος.
 είναι και η πιο σωστή –και ακριβή-ποιότητα).
 

αρχή σελίδας